Ut med det gamla och in med det nya

Posted on by 0 comment

När man ska göra en total renovering av något, som i vårt fall hela huset men just nu köket, så måste man börja med att riva och ta bort det som redan finns där. Vissa saker kan man förstås vilja spara, som den gamla vedspisen till exempel som vi definitivt vill ha kvar, men förutom den fanns det inget i det ursprungliga köket som vi ville eller ens kunde spara. Det var helt enkelt för gammalt och slitet, och jag vet inte ens om man kunde kalla det för ett kök.

Att riva själv istället för att anlita någon innebär att man kan spara den kostnaden, och oftast är det faktiskt inte speciellt svårt. Man måste bara vara lite envis, och gärna lite arg faktiskt. Jag märkte när vi rev vårt kök att det var ett bra sätt att få ur sig aggressioner. Som här ungefär:

Finns det saker i köket som går att återanvända tycker jag definitivt att man ska försöka ta ut det försiktigt och sälja eller skänka bort det istället för att gå bananas med en kofot, men om det verkligen bara är skräp så är det bara att go nuts. Men man får vara lite försiktig ändå förstås, så att man inte gör illa sig. Jag är faktiskt förvånad över hur roligt jag tyckte det var att riva. Dels för att det ju faktiskt är lite kul att slå sönder saker (hur ofta får man den chansen liksom?) men också för att det verkligen markerade början på något nytt. Det var lite som första spadtaget. Äntligen hade det verkligen satt igång och man kunde se förvandlingen.

När köket sedan var tomt var det mycket lättare att skapa sig en bild över hur det nya köket skulle se ut, var saker skulle stå och hur det skulle bli. Man kunde börja mäta och fundera och rita och planera. Och nu är vi igång, verkligen på riktigt igång med det nya köket. Taket är målat och vi valde vitt där för att det är snyggast helt enkelt. Man kan lockas att välja en annan färg för att det är lite ”tråkigt” med ett vitt tak, men faktum är att det faktiskt är det bästa alternativet ändå. Speciellt när man tänker på att ett rum blir mycket mörkare om man inte har ett vitt tak. Då använder jag hellre andra färger på exempelvis golv.

På tal om golvet så är det inte klart än, men vi har i alla fall bestämt oss för hur det ska se ut. Vi ska måla trägolvet i harlequin-mönster (jag kunde inte låta bli) och det blir vitt och ljusgrått. Ganska stora rutor. Fast inte för stora såklart. Angående väggarna är vi inte helt på det klara än, men med tanke på att vi ska ha grå köksluckor (i en lite mörkare nyans än golvet) så lutar det åt att väggarna får bli vita. Det är ju trots allt ganska lite av kökets väggar som syns ändå. Det mesta är täckt med skåp och vitvaror och annat. Däremot kan det hända att det blir en panel på väggen. Men, nja, vi får se helt enkelt.

Category: Inredning, Inspiration

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *